Det Ny Røgeri

Det Ny Røgeri  tlf. 60 18 30 54

Det Ny Røgeri  | Tlf. 60 18 30 54

Vores røgeri

Koldrøgetlaks-starters

Vores røgeri

Selvfølgelig har vi vores eget røgeri. Ellers burde vi have valgt et andet navn. Det røgeri vi har i dag, er i gang hver dag året rundt. Der går stort set ikke en dag, hvor ovnene ikke arbejder og røgen stiger til vejrs over Mosede Fiskerihavn.
Røgeriet er grundstenen i vores forretning, og er også den centrale del af bygningerne. Røgeovnene og bygningerne er for resten designet af os selv, ud fra de erfaringer vi selv har og gode råd fra andre røgmestre og interesserede. Har du lyst at besøge røgovnen eller få en snak om røgeriet, så kontakt os og vi finder tid til dig.

Koldrøgetlaks

Hvilke fisk bliver røget hos Det Ny Røgeri

Vi har en ovn der er dedikeret koldrøget laks og varmrøget laks. Den er i gang alle syv dage om uge.
Hver dag, undtagen mandag, laver vi varmrøget laks. Så når du køber din varmrøgede laks i butikken, kan vi roligt garantere at den er nyrøget, saftig og i absolut højeste kvalitet.

Den koldrøgede laks tager længere tid og starter sin tilberedning allerede fredag, hvor fisken saltes ned. Så begynder vi klargøring og røgning søndag og tirsdag morgen er laksen færdigrøget. Laksen har en holdbarhed på ca. 14 dage, men så længe ”holder” den ikke hos os, da vi altid når at have udsolgt når den de nyrøgede laks er færdige. Husk også, at den koldrøgede laks kan fryses i ca. 3 måneder hvis du ønsker det. Er du en stor fan, kan du med fordel købe en hel side og skære den i mindre stykker og fryse dem ned.

Den varmrøgede laks røges med brænde og den koldrøgede laks med smuld. Men som med alle processor, sker det med ild og efter den gamle traditioner.
Vores anden ovn er dedikeret sild, makrel, ål, torskerogn, muslinger og rejer. Denne ovn har en anderledes indstilling. Det er spjældene der indstilles anderledes: Trækket og varmen er vigtig. Her arbejder vi hurtigere end med laksen, da disse produkter skal have kortere tid i ovnen, så de ikke tørre ud. Vi bruger flis i denne ovn.

Er det svært at røge fisk?

Intet er svært for den der kan. Men jo, at røge fisk er et håndværk og som med alle håndværk, er der dygtige håndværkere og ikke så dygtige.
Først er der tiden. For hvor lang tid skal hver fisk røges? Det er et svært spørgsmål. For naturen omkring os spiller meget ind. Er det koldt eller varmt på årstiden; Er luftfugtigheden lav eller styrtregner det; Er der vindstille eller stormer det. Og sådan kan vi blive ved, og vi er slet ikke gået i gang med at tale om hvordan fisken ser ud. For den kan også ændre sig meget afhængigt af årstid og mange flere faktorer. Og derfor kan røgemesteren heller ikke forlade sig på tider og excel-regneark. Det er et håndværk, der bygger på erfaring, fornemmelse og interesse. Som røgmester må man forlade sig på sin ekspertise og løbende holde øje med ovne og fisk.

Hvorfor røger vi fisk

Oprindeligt blev fisk røget for at kunne opbevare dem i længere tid. De steder hvor man ikke havde røgerier, der tørrede man fiskene. På den måde er røgning en konserveringsmetode, der bruger røg fra træ til at dehydrere fiskekødet og dræbe bakterier, svampe og andre mikroorganismer, der kan føre til forrådnelse og ødelæggelse af fiskekødet. Dette var den oprindelige grund til, at vi startede med at røge fisken.
I dag har vi en anden grund. For røgning giver også fisken en karakteristisk smag og aroma, som mange sætter pris på og efterhånden er blevet en del af vores madkultur. Den røgede smag skabes ved, at røgen fra træet indeholder aromatiske forbindelser, som trænger ind i fiskekødet og giver det en unik smag og duft.

Hvornår startede man med at røge fisk?

Det er ikke helt klart, hvor og hvornår røgning af fisk først opstod, da det har været en praksis i mange kulturer rundt om i verden i århundreder.
Nogle historikere mener, at røgning af fisk startede i de nordlige regioner af Europa, herunder Danmark og vores nabolande og Storbritannien. Fisk var en vigtig kilde til protein og næringsstoffer i vores områder, og røgning var en måde at bevare fisken i de lange og kolde vintre, hvor fiskeriet var vanskeligt.
Andre kilder angiver dog, at røgning af fisk blev praktiseret af oprindelige folk i Nordamerika og i Asien, herunder i Japan og Kina, længe før det spredte sig til Europa.
Uanset hvor røgning af fisk først opstod, er det en praksis, der har overlevet og er blevet raffineret i mange dele af verden og fortsætter med at være en populær måde at bevare og tilberede fisk på

Billedet viser døren til røgeriet i Det Ny Røgeri

Røgvarer og kogte varer
købes i Det Ny Røgeri fiskebutik

Sortimentet af røget fisk ændrer sig afhængigt af sæsonen

  • Koldrøget laks 
  • Røget hellefisk 
  • Røget makrel
  • Røget sild
  • Røget torskerogn
  • Røget rejer
  • Varmrøget laks m.m.

Tallene taler for sig selv!

0 +
fersk fiskearter
0 +
fiskedeller on dagen
0 +
Kunder om dagen
Røget makrel
Scroll to Top